Sunday, April 20, 2008

PARROQUIA i BASÍLICA DE SANTA MARIA: NEXE DE L’EVOLUCIÓ DE LA CIUTAT DE MATARÓ (I) - PRESENTACIÓ


Com inici dels actes institucionals en commemoració del Mil·lenari de Santa Maria, que tindran lloc entre la primavera del 2008 i fins al març del 2009, el passat dijous, 17 d’abril es va celebrar al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Mataró, una conferència que sota el títol Mataró i Santa Maria, mil anys d’història, va pronunciar el Dr. Ramon Reixach i Puig.

Davant d’un auditori format principalment pel Mataró de tota la vida, amb especial vinculació amb la basílica per la Missa de les Santes, que omplia de gom a gom l’estança municipal, l ’alcalde J.A. Baron va prendre la paraula tot fent esment de la importància civil del Saló de Sessions. “S’havia de celebrar aquí tot i que es Saló és petit, però vàrem creure-ho que teníem que fer-ho aquí”.

Baron també es va referir a la transcendència del Mil·lenari per la seva concepció històrica, religiosa y social. Tot seguit, va cedir el torn al director i President del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, Manel Salicrú que inicià el seu parlament fent esment en llatí de les primeres paraules de l’escriptura de permuta de terres, que es conserva a l’Arxiu de la Catedral de Barcelona, entre el bisbe de Barcelona Aeci i els canonges de la seva seu amb el jutge Oruç, grec datat: "el XIIII de les calendes d’abril de l’any XII del regnat del rei dels francs Robert, quan el bisbe de Barcelona i els canonges de la catedral van permutar a un grec anomenat Aurici unes terras in divercis locis cultas et eremas quod habemus in comitatu Barchinonense, in Maritima, vel in termino de Mata, in apendicio de Parrochiam Sancte Marie qui dicunt Civitas fracta”

Salicrú també va esmentar la descripció que l’historiador Joaquim LLovet va fer sobre els orígens romans de l’establiment de Santa Maria. “La parròquia va ser l’origen del primer nucli urbà de Mataró”. A grans trets, va recordar com l’any 1419 Mataró es va incorporar a la Corona en un moment on “la ciutat i la parròquia ja tenien vida pròpia”.

Va acabar la seva intervenció, tot glossant la figura de Ramon Reixach, nascut a l’any 1971, llicenciat en econòmiques, professor de secundària y organització d’empreses del GEM, i doctorat en història contemporània l’any 2007. Guanyador de les edicions 2005 i 2007 del Premi Iluro.

Abans de donar pas a la conferència, novament l’alcalde Baron es va adreçar al públic per tal d’excusar l’absència del regidor de cultura, Sergi Penedès, de viatge fora del país (no sabem si de Catalunya o d’Espanya), de Francesc Teixidó, també fora de la ciutat, i del regidor d’urbanisme Ramon Bassas, que degut a la festivitat de Sant Jordi, es trobava en la presentació d’un llibre.

No comments: