Friday, March 20, 2009

JOAQUIM BARTRA – SENTIT DE L'HUMOR AMB NITIDESA CÀUSTICA – PARLAMENTS (I)


L'Àmbit Zero de l'Ateneu Caixa Laietana exposa fins al proper 29 de març, els dibuixos de Joaquim Bartra, advocat de reconegut prestigi al llarg de la seva trajectòria professional, i que actualment ostenta el càrrec de degà del Col·legi d'advocats de Mataró.

Jaume Boter de Palau, bon amic de l'advocat i dibuixant, en nom de l'entitat d'estalvi, i sense guió establert, va iniciar el torn d'intervencions tot manifestant amb un to molt amistós i plàcid, que li suposava un dilema presentar l'exposició del seu amic. “Amb el pas dels anys ha arribat a ser degà del Col·legi d'advocats i per tant, li hauria de dir Il·lustríssim”.

El president de Caixa Laietana va fer un esbós de la trajectòria de Batra, fent esment de la seva entrada a les Joventuts Musicals, de la que desprès en va ser president, precisament en substitució seva, tot reconeixent la influència del seu amic en la seva afició per la música. “En les joventuts musicals s'escoltava música de molts tipus, des dels concerts de música clàssica fins a la contemporània”.

Boter de Palau va destacar el dibuix com una constant del seu amic Bartra, amb qui es trobava sovint. “La Riera és un bon lloc per trobar-se tots a Mataró, i com que encara es una mica poble, podem trobar-nos tots. Pim Bartra sempre va cultivar un sentit de l'humor extraordinari”.

El president de l'entitat de crèdit va acabar la seva intervenció tot fent incís que Bartra no tenia intenció d'adreçar-se al públic “però es un xerraire professional”. Recordant la frase del Cardenal Cisneros “Estos son mis atributos”, va convidar al nombrós auditori present, on destacaven amics i família de l'advocat, artistes, i curiosament pocs advocats, a “mirar els atributs pictòrics i distrieu-vos amb ells”, mostrant una gran satisfacció personal i en nom de Caixa Laietana, per la mostra exposada.

Tot seguit, Pere Pascual, autor del text del programa de mà, va també dirigir unes paraules al públic, demanant primer uns segons de silenci en memòria de Pepe Novelles, en aquell moment recentment traspassat.

“Vaig conèixer a Bartra de casualitat. La seva filla que treballa al Cap Gros me'n va parlar “Pere tinc el meu pare que pinta, què m'ho pots mirar?” És la pregunta més punyetera que et poden fer. Però desprès hi ha la frase “I ho fa molt bé”. Ja tenia la coartada preparada sobre la basant artística, la música, etc...”

Però Pascual s'ho va mirar i va quedar bocabadat “I això ho fa el teu pare?”

I al cap de poc, li va donar l'alternativa, inaugurant Joaquim Bartra la seva primera exposició al Capgros, passant ara a “la plaça gran”, segons Pascual que és l'Ateneu.

“L'artista neix i desprès es fa”. Per al crític d'art, la capacitat tècnica de Bartra és el primer que sorprèn en contemplar els seus dibuixos. “Ha arribat tard a la pintura, però amb un pòsit ple de sediments. En el terreny de la seva carrera d'advocat, s'ha trobat amb infinitat de personatges. El seu estil eclèctic, expressiu, altament càustic, que a vegades sembla victorià”.

Pascual va acabar la seva intervenció tot llegint part del text del programa de mà, destacant dels dibuixos de Bartra un “toc de mala llet” necessària. “L'art és comunicació i ell fa el to tots veiem i entenem”.

Finalment el dibuixat també va fer un petit parlament agraint el poder exposar i el muntatge realitzat per part de l'Àmbit Zero. “I no tinc que dir res més. Lo que cada u de vosaltres cregui que hi ha. No hi ha res més”

1 comment:

Anonymous said...

Hola a tots! No sé per on començar, però esperem que aquest lloc sigui d'utilitat per a mi.