Friday, March 27, 2009


LA NAU GAUDÍ – SALA D'EXPOSICIONS

En commemoració del Dia Internacional de la Dona, la Nau Gaudí acull fins al proper 2 d'abril la mostra La Mediterrània que ens uneix, on un grup de 12 dones, 6 de mataronines i 6 d'algerines exposen conjuntament una obra, certament desigual, però que es de desitjar que sigui l'inici d'un cicle de exposicions que permetin que Mataró s'obri culturalment a altres contrades.

Maria Pretel, Marisa Blasco, Eugènia Mugnani, Marga Riera, Nefer Rovira i Marta Duran per part de Mataró i Yasmina Saadoun, Valentina Pavloskaia Ghanem, Farida Sellal, Yamina Gouichiche, Djahida Houadef i Djezia Cherrih per part d'Algèria mostren una obra diversa, òbviament no tan sols per ser de contrades diferents, sinó per la situació social i política que viuen. Les mataronines expressen imaginació, sensibilitat, feminitat, i una solidesa en la tècnica, no exemptes de reivindicacions. Pinten i viuen en llibertat. Els cromatismes són càlids, i en les seves diverses tècniques i missatges, expressen connotacions molt mediterrànies.

Las algerines es basen en les seves tradicions, i un entorn tancat a l'expressió lliure de temes. Se senten atrapades per l'entorn, per les costums, per la incomprensió. Estan àvides de llibertat que no saben si tindran mai. D'aquí que la basant tècnica no és tan depurada en tots els conceptes.
Sí bé s'insisteix en la desigual qualitat de l'obra, tant per mataronines com per algerines, sí és innovador e interessant aquest intercanvi, que permet copsar com es viu i treballa artísticament en altres països.

També un fet que cal remarcar: La nau Gaudí es perfectament adequada per fer-hi exposicions. Només caldria fer-hi algunes adaptacions, que amb els mitjans actuals poden ser perfectament plausibles. L'emplaçament i el nom de l'espai són únics, i pot ser una aposta interessant.

No comments: