Wednesday, September 16, 2009

EL DIBUIX, L'ART EN ESTAT PUR – PRESENTACIÓ (I)


Cròniques Mataronines es posa finalment al dia de l'actualitat artística, i ho fa amb una mostra de magnífica brillantor, que recorda algunes ja llunyanes biennals entre els germans Arenas, Manuel Emilia de Torres, Salvador Esquerra, etc.

Passió pel Dibuix de cinc dones: LAIA ARNAU, VIOLETA CAMAÑO, ANA GARCÍA, CATHERINE LORTON i LAURA SÁNCHEZ que sense cap mena de dubte, atrapa a l'espectador sensible, amant de la intimitat del dibuix.

La mostra, organitzada per l'Associació Sant Lluc per l'Art a la sala del Col·legi d'Aparelladors, es va inaugurar el passat 4 de setembre, i va comptar amb la presència de les cinc dibuixants, i amb bona part del col·lectiu artístic de la ciutat, com a public present, a part de familiars i amics, com sol ser lògic. (I fora d'aquest entorn, em prou feines els mataronins s'acosten a l'art).

El torn de presentacions va anar com sempre, a càrrec d' Antoni Floriach, vocal territorial i delegat del Col·legi, que, com sol ser habitual en ell, va fer una breu intervenció, donant la benvinguda als presents i satisfet d'acollir dins aquesta sala, la cinquena mostra organitzada per l'ASLL. Tot i mostrar-se força neòfit respecte al camp artístic, va reconèixer que “el dibuix ens és molt més proper en la nostra feina. Sempre que es va a una obra, es fa un dibuix".

Seguidament, Antoni Luis, president de l'ASLL va iniciar el seu parlament, tot indicant que en aquesta estrena de temporada, algunes de les mostres ja van força atapeïdes, imperant la qualitat sobre la quantitat “que és del 100%”.

Luís va reiterar l'agraïment al col·legi d'aparelladors per la seva col·laboració en el projecte artístic de la Sant Lluc, i a Teresa Roig, la seva entrega i organització en aquesta mostra i en totes – frase aquesta que va motivar els aplaudiments dells presents.

Passant a comentar la mostra es va preguntar: “Per què cinc dones”? No hi ha cap misteri. Coses de l'alquímia de la coordinadora”

En principi el projecte era de 10 dibuixants al 50%, però les dimensions de la sala no ho permeten. Per tant, primer uns i desprès els altres. “Per més endavant i hauran cinc dibuixants, homes també amb passió pel dibuix”.

Luis també va fer referència al paper fonamental del dibuix en la base acadèmica. per a qualsevol pintor, i va recordar quan era alumne d'en Jordi Arenas, es començava la temporada dibuixant i fins als voltants de Nadal no es decidia a pintar. “El valor del dibuix en la seva senzillesa pot transmetre moltíssim”.

Tot recordant els noms de Boticcelli, Leonardo da Vinci, Miquel Àngel, Fortuny, Casas, Picasso... Rovira Brull, Jordi Arenas o Eduard Novellas, tots ells magnífics dibuixants abans que extraordinaris pintors, Luis va acabar la seva intervenció tot recordat una dita de Sant Agustí “Estima i fes el que vulguis”, que ell va transformar en “Dibuixa i fes el que vulguis”, sense deixar de reivindicar el de dibuixar a qualsevol lloc.

En nom de les artistes, Laia Arnau va donar les gràcies a l'ASLL per l'organització de la mostra, i a Teresa Roig per l'entusiasme en la mateixa.

No comments: