Thursday, March 25, 2010

PART DE LA HISTÒRIA DEL COMERÇ A CATALUNYA (I)


La seu d'Omnium Cultural a Mataró, va acollir el passat dijous, 18 de març la presentació del llibre: Entre la política i la pedagogia. 12 anys en missió de servei prop dels consumidors i els comerciants de Catalunya, de Pere Carbonell i Fita, ex director general de Comerç i Consum de la Generalitat de Catalunya durant els anys 80.

Organitzat conjuntament tant per l'entitat cultural com per Josep Filbà, secretari general de la Unió de Botiguers, i Josep Puig Pla, ex-regidor de l'ajuntament fins a mitjans dels anys 90, l'acte va comptar amb l'assistència de prop d'unes quaranta persones, entre alguns regidors i ex-regidors del consistori, polítics, membres de l'entitat, i persones relacionades amb l'ambient cultural de la ciutat.

Mercè Colomer, en nom d'Omnium Cultural va donar la benvinguda als presents, tot indicant l'honor que representava per l'entitat la presència de l'ex- director de Comerç, i va agrair als co-organitzadors la seva col·laboració en aquesta presentació.

Tot recordant el lema de l'entitat: Llengua, Cultura i País, va reconèixer que el comerç no es tema habitual dins el context d'Omnium, però, forma part del país . “Pere Carbonell ha estat tota la vida al servei del país, i ha patit pel mateix”.

Tot seguit, Josep Filbà va prendre la paraula, amb els agraïments pertinents i passant a exposar unes quantes dades de “referències històriques i nostàlgiques de l'entitat associativa”, destacant dues etapes, la que va del 1978 al 1998, i partir del 1998 fins a l'actualitat.

Segons Filbà, l'any 1978 tot estava per fer i es preveia un període d'incertesa, mentre la societat civil anava començant a establir un moviment associatiu. L'origen de l'Unió de Botiguers actual es pot trobar en una reunió organitzada per gent del comerç a Reus, fet que va impulsar al mateix Filbà i d'altres comerciants a moure's en el sentit associatiu. “A partir del 1998 fins al 2010 es va produir un canvi de 180 graus”.

Amb un to sempre informatiu, no exempt de certa rapidesa de temps, doncs quedaven encara alguns torns de paraula, Filbà va parlar de la proximitat de Pere Carbonell, tot i el seu càrrec en l'Administració. “Vaig descobrir en Pere Carbonell una persona generosa i oberta”. En la seva etapa de director general de Comerç de la Generalitat, Carbonell es va interessar per la tasca de Filbà davant la Unió de Botiguers, i va reconèixer que “la gestió de Pere Carbonell va marcar un abans i un desprès en l'activitat comercial”, Glosant finalment la figura de l'autor del llibre Entre la política i la pedagogia. 12 anys en missió de servei prop dels consumidors i els comerciants de Catalunya, va cedir el torn a Josep Puig Pla, qui va manifestar que no podia negar-se a la presentació d'aquest llibre perquè “Carbonell és com l'avi que no he tingut mai. Persona propera i entranyable, col·laborador eficaç, el vaig conèixer l'any 1985...

No comments: