Wednesday, March 17, 2010

VERSIÓ PERE MUNNÉ

L'Ateneu Caixa Laietana completa la seva àrea expositiva amb l'Àmbit Zero, i la mostra dedicada a Pere Munné, inaugurada el passat 11 de març i que romandrà oberta fins el proper 18 d'abril.
Jaume Boter de Palau, president de l'entitat d'estalvi, novament va fer la presentació de l'exposició, fent esment en primer lloc a QU4TRE i als artistes corresponents, essent la de Pere Munné la cinquena. “Empalmar cinc exposicions simultàniament que escampen la flaire artística per tot arreu és un veritable plaer

Munné i Jaume Boter són de la mateixa generació i es coneixen de llarg, i pel president de Caixa Laietana, la pintura de Munné captiva des de la primera mirada, entenent molt bé la forma de pintar de l'artista, i la seva particular i deliciosa visió de Las Meninas de Velázquez o La Llibertat guiant al poble de Delacroix. “La forma de pintar és la forma de viure i de la persona (...) l'art perdura més que la família”

Boter de Palau no se'n va estar de fer referència als títols donats a les obres, com per exemple: La rendición de Breda vista por Munné o El mundo cambiará cuando se callen los fusiles y escuchemos las palabras, ni tampoc al fet que darrerament, el pintor sempre ha estat vist dins el col·lectiu dels Dimarts al Llimoner, “i ara l'admirem en solitari, com en altres galeries d'arreu”.

Tot agraint al públic present (els amics del Llimoner i col·legues de professió, polítics de torn - la majoria regidors de l'ajuntament socialistes de pro, amb l'alcalde al capdavant - i perquè no sigui dit, un regidor de CiU), la seva assistència, el president de Caixa Laietana va acabar la seva intervenció demanant als presents que fessin corre la veu de les activitats de l'Ateneu, doncs “aquesta exposició s'ho val”.

Seguidament, Pere Munné va ser qui es va adreçar a l'auditori, amb els agraïments de rigor, especialment a Caixa Laietana perquè li va demanar aquesta mostra, amb un total de 33 quadres “que m'han semblat adients. Si no us agraden els quadres, mireu els títols”.

Munné va aprofitar el seu torn de paraula per explicar la particularitat de dues de les seves obres, de títol ja esmentat: El mundo cambiará cuando se callen los fusiles y escuchemos las palabras i La rendición de Breda vista por Munné.

Respecte a la primera, l'artista va explicar que es va inspirar en la reunió de les Azores d'Aznar, Bush i Blair “i ens van voler dir que hi havia armes terribles”. Mogut per la ràbia que li va provocar la situació, la particular iconografia de Munné presenta a soldats amb ploma, perquè han transformat les armes en poesia. Un element constant en les obres de Munné és la bicicleta, en representació de l'ecològia, amb les referencies a la pau, a través de coloms blancs, i el fet d'evitar les guerres a través de la cultura.

La intervenció de Munné va acabar amb La rendición de Breda vista por Munné,“podeu veure un cavall de cartró, perquè hi queda bé, un matalàs per bandera, quadres del Greco, amb les cartes de la baralla espanyola, que ha aprofitat per col·locar als reis catòlics, una al·lusió a Mondriani, que va acabar com unes estovalles de taula, un rellotge a l'hora de dinar... etc.”

Finalment, l'alcalde Joan A. Baron va acabar el torn d'intervencions, reconeixent que no hi entén en art “però se el que m'agrada i el que no m'agrada” i va reconèixer que Munné no el deixava indiferent. “Ja està bé del blanc i el negre. La vida és en color, i plena de complexitats. En una visió ràpida, he copsat alguns valors com la llibertat com element fonamental” .

També es va sentir atret per El mundo cambiará cuando se callen los fusiles y escuchemos las palabras, i la seva especial significació.

La seva intervenció va acabar amb “... disfruteu de l'exposició. Ja se que hauria de dir gaudir, però hi ha coses que s'han de disfrutar, encara que sigui un barbarisme” . (No hi ha com parlar el català d'estar per casa. Tot queda en família – nota d'aquesta cronista accidental -)

No comments: