Saturday, December 15, 2007

EL COS DE BOMBERS DE MATARÓ: AL COSTAT DE LA GENT (I): PRESENTACIÓ DEL LLIBRE


La presentació del llibre “150 anys bombers de Mataró” va congregar el passat dilluns, 10 de desembre al voltant de quatre-centes vuitanta persones a la sala d’actes de Caixa Laietana, situada al carrer de Sta. Teresa de Mataró.

La majoria del públic assistent, directa i indirectament relacionats amb el cos de bombers (familiars, amics i també presencia de diferents entitats i societats) va deixar ben patent la significació d’aquest cos de seguretat per a la població de Mataró.

L’esdeveniment va comptar amb la presencia de l’ alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, el president de Caixa Laietana, Jaume Boter de Palau, la directora d’emergències i seguretat civil, Olga Lanau, representants del consistori mataroní, el secretari general del departament d’Interior Joan Boada, el diputat al parlament Salvador Milà, juntament amb membres del cos de bombers, com l’actual cap del parc de bombers de Mataró, Manuel Catà i Joan Rovira, cap de bombers de la Regió Metropolitana Nord. No obstant, no hi eren presents representants tan de la Mutua contra Incendios com de la Diputació de Barcelona.

L’inici de l'acte va anar a càrrec de Jaume Boter de Palau, president de l’entitat d’estalvi que en les seves paraules de presentació va mostrar la seva satisfacció per la presentació d’aquest llibre i de la mostra que sobre la historia d’aquest cos presenta la sala d’exposicions de la plaça Santa Anna.

Boter va felicitar a l’autor del llibre, Jordi Buscà que des de l’any 1960 al 1966 va ser sots-cap del Bombers Voluntaris de Mataró, i va glossar la seva figura, destacant la seva professió, enginyer industrial, realitzant els seus estudis entre els Salessians i els Maristes.

“Sempre s’ha sentit atret per escriure coses d’aquesta ciutat. Va fer la historia del clavegueram i també biografies de mataronins de renom. Des del 1986 es president del Centre Atlètic Laietania i fa honor al lema de l’entitat “més enllà de l’esforç”"

Boter va destacar que Mataró sempre ha estimat als bombers, fins a tal punt que la comissió del nomenclàtor va concedir al 1948 el nom d’un carrer a dos bombers morts en accident de trànsit en bolcar l’autotanc en que anaven: Francesc Clariana i Manuel Madern.

Finalment, J.Boter va comentar alguns aspectes que repassa el llibre com les vicissituds del cos, les actuals instal·lacions del parc a la via Sergia, etc.

Tot agraint a les persones i institucions presents la seva contribució en aquesta monografia, tot convidant posteriorment a assistir a l’exposició que “il·lustre la seva evolució històrica i el canvi de la societat”.

Seguidament, va prendre la paraula Joan Rovira, cap de Bombers de la regió metropolitana nord, per qui va suposar un plaer formar part de la presentació de llibre doncs “permet aprofundir dins la nostra historia com a col·lectiu professional”.

Rovira també va fer esment del desconeixement general de la historia del cos de Bombers, que dins el context històric, pot ser es pot considerar menor, però que disposa d’una amplia trajectòria a partir del segle XIX. “No hi ha masses actuacions. Buscà fa una aportació d’un particular trencaclosques i historia general que dona una visió de quina ha estat l’evolució dels Bombers”.

Per a Rovira, va resultar molt interessant treballar amb l’autor del llibre, amb qui va descobrir no tan sols el desenvolupament dels cossos de Bombers per tot Catalunya al llarg d’aquests 150 anys, sinó la vinculació de les mútues d’assegurances, que varen permetre consolidar les primers companyies de Bombers.

Tot reconeixent les vicissituds dels períodes inicials de la creació d’aquests cossos de seguretat, Rovira no se’n va estar de dir que “és més fàcil seguir la historia dels Bombers a través de les dificultats econòmiques o de pagament dels sous que d’equipaments i material tècnic”

Finalment, Rovira va parlar de com cap als anys seixanta, els cossos de Bombers municipals, varen passar a dependre de la Diputació de Barcelona, fet que va suposar ser pioners a Espanya de la creació de cossos de Bombers provincials, a la par que la Diputació va ser capdavantera en la creació de Parcs d’Incendis, i la seva interconexió. Als anys noranta, la Generalitat se’n va fer càrrec, establint la Xarxa de Cossos de Bombers per tot Catalunya. “És el cos amb més potencia organitzativa de l’Estat Espanyol i d’Europa”. Amb les felicitacions i agraïments de rigor, Rovira va acabar el seu parlament, tot cedint la paraula a l’autor del llibre.

No comments: