Wednesday, December 26, 2007

ELS TRESORS DEL MESTRE ESCULTOR MANUEL CUSACHS (II): EXPOSICIÓ



Tal com ja s’ha esmentat, trenta tres son els retrats en bronze exposats en aquesta mostra. Trenta-tres obres que mostren sense trampes ni embuts, rostres de personalitats absolutament dispars, que però que se’ns dubte, per al mestre Cusachs tenen el valor de l’amistat, de l’admiració, del respecte i del reconeixement tant a nivell artístic com pel fet de ser catalans.

Cusachs no amaga res de cada personatge i ho mostra ben clarament no tan sols a través de la seva obra escultòrica, sinó mitjançant els seus escrits que el magnífic catàleg reprodueix.

Les seves bones dots d’observador queden perfectament reflectides en el treball acabat, però son els esbossos i dibuixos a llapis els que tampoc deixen indiferent l’espectador. La traça del mestre es ferma, precisa, plena de detalls, exposant amb concisió i exactitud els trets més peculiars de cada personalitat.

No hi ha ni fredor ni buidor en cap dels bronzes. Hi ha mestratge, sense oblidar la calidesa, la tendresa, la seriositat, l’austeritat, el caràcter, la voluntat, la fermesa, la simpatia i tantes i tantes qualitats, defectes i virtuts dels personatges reproduïts en bronze, però amb l’essència i l’esperit de l’ésser humà que el mestre Cusachs, òbviament, va captar i transmetre en l’obra acabada.

Des d’aquesta crònica no es vol fer incís en tal o qual personatge; seria una discriminació que cap es mereix. Tan sols reconèixer que l’Armari Blanc guarda la memòria personal i intransferible de tota una vida, de tota una generació, de tota una època; l’Armari Blanc és senzillament la història reflectida en l’art.

L’exposició romandrà oberta fins al proper 10 de febrer de 2008.

1 comment:

Anonymous said...

M'agrada la valuosa informació que proporcioneu en els seus articles. Vaig a marcar el teu blog i comprovar de nou aquí amb regularitat. Estic bastant segur que vaig a aprendre un munt de coses noves aquí! El millor de les sorts per al pròxim!