Saturday, December 15, 2007

EL COS DE BOMBERS DE MATARÓ: AL COSTAT DE LA GENT (II): PRESENTACIÓ DEL LLIBRE


Jordi Buscà, en un parlament excessivament llarg, repetitiu en alguns aspectes, no exempt de cert afany de protagonisme, va explicar als presents el contingut del seu llibre, sense deixar-se capítol per esmentar.

“Per a mi és un goig de veure tants amics. Espero que un cop acabat el parlament, continuem l’amistat”

Per a Busca, la justificació de la creació del llibre, no va ser un repte gens fàcil, doncs pensava que no es corresponia amb les seves possibilitats, però la seva decisió d’acceptar l’encàrrec es va basar en la visita de Lluís Gallifa i el fet de que li fes esment de que era un dels darrers bombers supervivents voluntaris, i com a tal, un testimoni. Buscà va manifestar que va rebre molt de suport per a la tasca, tot tenint accés a fotografies d’amics i familiars de bombers, però també va indicar una sèrie de condicionants, entre ells: “lligar la tasca dels bombers amb els esdeveniments històrics, es a dir, la historia dels bombers i els incendis de la comarca com a esdeveniments històrics, anècdotes reals, registre tecnològic, etc.”

El llibre està dividit en sis capítols:

1) La “Mutua de seguros contra Incendios” crea el Cos de Bombers de Mataró (1857 – 1910)
2) Els bombers de la Mútua durant el primer terç del segle XX (1910 – 1936)
3) Els bombers durant la guerra civil (1936-1939) i post-guerra (1936-1957
4) Els darrers anys dels bombers com a Cos municipal (1957-1966)
5) La Diputació de Barcelona absorbeix el Cos de Bombers de Mataró 1963 (1966) -1979
6) La Generalitat de Catalunya es fa càrrec dels Bombers de Mataró (1979-2007)

El volum editat en tapa dura, de lectura senzilla i profusament il·lustrat amb fotografies i apèndix amb dades sobre les plantilles dels bombers i els seus caps, medalles rebudes, etc. dedica un especial capítol a la personalitat i bonhomia de Lluís Gallifa Grenzner que des del 1916 fins al 1959, va ser cap de bombers voluntaris, tenint una especial actuació en el resguard de la capella dels Dolors de la basílica de Santa Maria durant la guerra civil, de la mort dels dos bombers ja esmentats durant el parlament de J.Boter, i també de la diversificació de tasques dels bombers: des de apagar focs, acudir al rescat de persones, inundacions, etc., etc.

Buscà va acabar la seva intervenció tot citant uns versos de Salvador Espriu extrets de la seva obra Ariadna, prenent tot seguit el torn de la paraula Joan Boada i Masoliver, secretari general del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, qui molt més explícit que el seu predecessor, va qualificar d’excel·lent la tasca realitzada per Buscà: “Un bon llibre per Mataró i pel país”, i es va sentir satisfet de compartir el moment, tot posant de manifest la presència entre el públic de nombrosos bombers, als qui no va voler qualificar de “retirats”, perquè sempre estan a punt.

Per a Boada, era la tercera vegada que estava a Mataró “i no per cap incendi”, sinó per esdeveniments com el present o la inauguració del nou Parc, i la historia dels 150 anys dels bombers, suposa una revisió de “la transformació social, continuada i profunda dins Mataró i Catalunya”. Tot aprofitant per parlar de l’evolució d’aquest cos, també va fer incidència en “les moltes generacions de mataronins que s’han sentit protegits pel Cos de Bombers. Bombers amb noms i cognoms, persones amb caràcter i professionalitat”.

Actualment a Catalunya, el cos està format per 5.000 persones entre professionals i voluntaris, la qual cosa suposa “un engranatge clau per a la seguretat pública”

En les seves paraules finals, Boada va manifestar la intenció del seu Departament de realitzar la historia dels Bombers de Catalunya, perquè en referència al llibre de Buscà “el llibre acosta els bombers a la gent i des de la Generalitat ens sentim orgullosos”

L’acte de presentació del llibre va concloure amb el lliurament d’uns obsequis, i sense cap comentari sobre l'actual funcionament dels Bombers de Mataró, per part de Manuel Catà , Cap del Cos, als representants de les institucions presents a la taula i un petit parlament de l’alcalde J.A. Baron, qui va recordar la gestació d’aquest llibre “fa tres anys en un sopar al Castell de Mata, el dia de la celebració del patró dels bombers. Al cap de poc ja es va posar en marxa la creació de la comissió organitzadora d’aquest aniversari, presidida per Ramon Bassas com a regidor de Seguretat i Prevenció”.

L’alcalde va acabar el seu discurs tot agraint a la Caixa Laietana el seu suport en l’edició del llibre i llegint el pròleg del mateix, que va tenir ocasió de fer, quan tot just l’autor l’havia acabat, la qual cosa li va suposar ser un dels primers lectors. Segons va manifestar Baron, té per costum fer els pròlegs que li demanen amb lectura prèvia del text a prologar.

No comments: